RepereProgram de formareHealth Box ProjectMateriale de descarcatContact
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.<0}
Această publicație reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Boli cauzate de stilul de viata

Definiția “afecțiuni cauzate de stilul de viaț㔠include afecțiuni fizice și mentale cauzate, în mare parte, de un stil de viață nesănătos. Cele mai frecvente afecțiuni sunt: bolile cardiace (cauzate adesea de consumul de tutun și alcool) și nutriția nesănătoasă (de exemplu, lipsa activității fizice).

Cei mai predispuși la afecțiuni fizice și mentale datorate stilului de viață sunt adulții dezavantajați din punct de vedere socio-economic, cu un nivel scăzut de educație, și imigranții. Rezultatele unui studiu european arată o legătură între statutul social și sănătate; cu cât oamenii sunt mai dezavantajați din punct de vedere socio-economic, cu atât riscurile sunt mai mari. Un stil de viață nesănătos și frecvența crescută a bolilor cronice influențează și speranța de viață, chiar dacă există diferențe între clasele sociale.

Campaniile speciale de informare privind sănătatea pot ajunge până la grupurile dezavantajate din punct de vedere social și le pot ajuta să aibă acces la diferite servicii de sănătate. De aceea, creșterea gradului de conștientizare, în combinație cu oferirea de informații, este foarte important. A schimba stilul de viață a unei persoane, mai ales în cadrul grupurilor defavorizate social, e o chestiune sensibila, deoarece s-ar putea referi la unele aspecte culturale ale modului de viata a respectivei persoane.